Om bogen

Tvillinger bliver født samtidig, men dør ikke nødvendigvis samtidig.
Nogle når aldrig at stifte bekendtskab med verden, men dør ved fødslen, andre mister deres tvilling senere i livet ved ulykker, sygdom, selvmord eller af alderdom. Men uanset hvornår den anden tvilling dør, medfører tabet ofte en markant reaktion. Det er ikke kun et andet menneske, der dør, det er også et tvillingeskab, der rammes. Et næsten ubærligt tab, som er svært at forstå for dem, der ikke er tvilling selv.

I denne bog beretter syv forældre, et sæt bedsteforældre, samt 13 tvillinger i alderen fra 22 til 93 år om deres oplevelse af dødsfaldet og især tiden derefter.

Bogen er målrettet de ca. 125.000 nulevende tvillinger, som er i Danmark, og som på et eller andet tidspunkt vil opleve, at deres medtvilling dør. Og bogen er til de forældre, som mister det ene tvillingebarn, typisk lige omkring fødslen eller kort efter, og som står tilbage i dilemmaet mellem sorg og glæde.

Hvordan tackler man et sådant tab? Hvordan har andre gjort? Der findes ikke nogen nem opskrift på dette, men beretningerne i bogen giver mulighed for at spejle sig i, hvordan andre har levet videre som efterladt tvilling.

I bogen fortæller stifteren af det engelske netværk Lone Twin Network, psykiateren Joan Woodward om de forskellige typer af tab og om de reaktioner, tvillinger ofte har. Reaktioner som at føle, man lever halvt, at føle, man skal leve for den anden, lettelse, især hvis den ene tvilling har været syg, vanskeligheder med at knytte sig til andre, oplevelsen af at den anden stadig er der, og ikke mindst reaktioner fra omgivelserne. Hun beskriver særligt, hvor meget forældrenes måde at håndtere tvillingebarnets død betyder for den overlevende tvilling, et tab der efter hendes mening aldrig må forties over for barnet. Hun berører også det kontroversielle emne om tvillinger, der mister medtvillingen i fostertilstand eller ved fødslen, kan have sin egen erindring om sin bror eller søster.

Du kan købe bogen her

Tvilling, trilling, død, dødsfald, flerling, tab,

En tanke om "Om bogen"

  1. Pingback: Tvillingetab – ny bog om at leve med tabet af en medtvilling eller et tvillingebarn | Tvillingetab

Skriv et svar